Bloemen bij een uitvaart

Rol van bloemen bij een uitvaart

Bloemen symboliseren in zijn algemeenheid vruchtbaarheid, de lente en een nieuw begin. Bloemen staan, net als het licht, symbool voor het leven. Dit is een van de redenen waarom ze een belangrijke rol spelen bij uitvaarten.

Welke bloemen breng je mee naar een uitvaart en in welke kleur? Sommige geloofsgemeenschappen hebben een duidelijke voorkeur voor bepaalde kleuren. De keuze voor een specifieke bloem of kleur kan bepaald worden door persoonlijke voorkeuren. Of wellicht had de overledene een bepaalde voorkeur, die dan gevolgd kan worden. Bepaalde soorten bloemen hebben vanouds echter ook een symbolische waarde en je laten inspirerend door die betekenis kan een goed alternatief vormen voor de meer persoonlijke voorkeur.

Hieronder enkele symbolische betekenissen van op uitvaarten vaak gebruikte bloemensoorten.

Lelie
Wanneer we lelies ruiken denken velen van ons automatisch aan begrafenissen. Deze bloem wordt bijna standaard gebruikt tijdens een uitvaart. Witte lelies symboliseren beminnelijkheid, zuiverheid, geestelijke liefde, vruchtbaarheid, reinheid en eenheid.

Aronskelk
De witte kleur van de aronskelk staat voor onschuld en de wedergeboorte van de overleden ziel in een goddelijke wereld.

Keizerskroon
De klokvormige gele, oranje of rode bloemen van zijn beneden gericht en uit de witte “oogjes” vallen ’s ochtends druppels, die met tranen worden geassocieerd.

Lelietje-van-dalen
Deze bloem staat symbool voor zuiverheid, oprechtheid en discretie en wordt geassocieerd met een nieuw begin.

Roos
Witte rozen staan voor respect, onschuld en jeugdigheid; rode rozen voor liefde en moed, terwijl roze rozen gratie, waardering en vriendelijkheid symboliseren. Diep donkerrode rozen staan voor verdriet en gele rozen staan voor een sterke vriendschapsband.

Gladiool
Deze bloem belichaamt een sterk karakter, oprechtheid en integriteit.

Chrysant
De chrysant heeft in de verschillende landen diverse betekenissen. In Amerika staan chrysanten voor loyaliteit en devotie en hebben ze een positieve en blije betekenis. In China en Korea staan de witte chrysanten voor rouw en de gekleurde variant voor wedergeboorte.

Hortensia
Vooral de paarsblauwe hortensia wordt gebruik vanwege zijn spirituele connotaties.

Uit: Troost; Ron Bavelaar & Adjiedj Bakas